Hurra för fotoförbudslagen!

Jag hoppas innerligt att fotoförbudslagen träder i kraft 1.7.
Jag förstår inte dem som tycker att lagen inte borde få träda i kraft. Tycker de att det är ok att smygfilma folk i duschar och på toaletter?
Här är en artikel jag läste i Expressen idag:

 

Kritik mot nytt förslag om fotografering

Den första juli kan det bli olagligt med kränkande fotografering.

Förslaget har fått massiv kritik och tryckfrihetsexperter befarar att den kommer att begränsa yttrandefriheten. Men regeringen står kvar vid förslaget.

– Det vi vill komma åt är kränkande fotografering där syftet är att kränka en enskild individ, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SR Ekot.

I dag är det tillåtet att fotografera och filma på alla offentliga platser – någonting som de flesta svenska medier gör dagligen.

Tidningsutgivarna (TU) befarar att ett kritiserat lagförslag från regeringen kan ändra på det. Enligt förslaget – som i dag kom i en omarbetad version – skulle det bli olagligt att fotografera eller filma någon på ett kränkande sätt. Och TU var inte sena att åter kritisera regeringen.

– Förslaget är principvidrigt och rättsosäkert med den betydande oförutsebarhet, som det innebär för den enskilde fotografen att från den ena till den andra situationen avgöra om en viss fotografering är ”försvarlig” eller inte, säger Tidningsutgivarnas chefsjurist Per Hultengård i ett pressmeddelande.

”Smygfotografering eller filmning”

Syftet med lagförslaget är att komma åt folk som till exempel smygfilmar andra inne på krogtoaletter eller i andra situationer som kan upplevas som kränkande.

– Det vi vill komma åt är kränkande fotografering, alltså smygfotografering eller filmning, där syftet är att kränka en enskild individ, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SR Ekot och fortsätter:

– Vi har ansträngt oss för att försöka avgränsa reglerna för att fånga in detta som domstolar och andra har sett som besvärande, att man inte har kunnat tydliggöra att det finns gränser för vad man kan acceptera, säger Beatrice Ask.

”Fotografer kommer att åtalas”

Men Tidningsutgivarna tycker inte att ansträngningarna har varit tillräckliga.

– Det må vara att avsikten i första hand inte är att förbudet ska träffa massmediernas bildjournalistik utan annan kränkande fotografering – och där är en kriminalisering befogad – men förslaget slår brett och träffar över hela fältet, säger chefsjuristen Per Hultengård.

– Den mest påtagliga effekten av fotoförbudet kommer inte att bli att en massa fotografer kommer att åtalas, utan att fotografier som dokumenterar situationer där det finns ett samhällsintresse av att de tas inte kommer att tas.

Lagförslaget lades fram redan för ett år sedan – men efter massiv kritik omarbetades det och granskades av lagrådet i dag. Regeringen vill att fotoförbudslagen ska träda i kraft den 1 juli i år.

2 reaktioner till “Hurra för fotoförbudslagen!

  1. Det är som jag skrev på facebook att detta kommer att missupfattas av de flesta.
    Här är en länk faq som regeringen lagt ut.
    http://regeringen.se/sb/d/15997
    Lagen, om den går igenom, kommer att bli oerhört luddig.
    Jag kan förstå att man som känd person är glad över denna ev lag, men den kommer inte att leda någonstans. Blir man kränkt av en ”fotograf” måste man göra en polisanmälan och hur ska den göras när det är en anonym person som tar en bild och sen snabbt försvinner från platsen el. stoppar ner mobilen i fickan. Som fd fotograf tycker jag lagen inkräktar på yttrandefriheten.

Kommentarsfunktionen är stängd.