Carema, vilken skamfläck

 

Finns det ingen lag som kan stoppa Caremas verksamhet? Det är ju fruktansvärt att allt detta får pågå!

6.11.2011  ”HEMLIGA BONUSAR I KRITISERAT VÅRDBOLAG”
9.11.2011  ”CAREMA LÅTER DEMENTA LIGGA HJÄLPLÖSA OCH ENSAMMA”
11.11.2011  ”ÄLDRE TVINGAS SITTA I NEDKISSADE BLÖJOR”

Rut, 87, dog av blodförgiftning efter liggsåren på hemmet

Rut Jonsson

Rut Jonsson, 87,  flyttade till Enskede nya servicehus i Stockholm den 17 juni i år.
Två månader senare var hon död.
– De ignorerade hennes infekterade sår, säger sonen Stig-Arne Jonsson.

Rut skrevs in på Servicehuset för att hon inte klarade sig själv hemma. Gång på gång hittade sonen henne på golvet efter att hon ramlat. Kommunen bedömde därför att hon skulle få 162 timmar vård och stöd i månaden på boendet. En läkare från vårdcentralen hade det medicinska ansvaret.

Enskede nya servicehus drivs av Carema care på uppdrag av stadsdelsnämnden i Stockholms kommun.

”Det luktar infektion”

Två månader efter att Rut hade flyttat in kördes hon med ambulans till Södersjukhuset, med svårt infekterade liggsår. På sjukhuset konstaterade de att hon inte hade klarat sig ett dygn till på äldreboendet, berättar svärdottern Ulla Jonsson Sahlin.
– När ambulanspersonalen kom in i rummet sa de direkt ”oj, vad det luktar infektion här”. Lakanen var fulla med var, säger Ulla.

Ingen dusch på tre veckor

Då hade Rut inte fått duscha på tre veckor och såren var varken rengjorda eller omlagda, berättar hon.
En vecka senare avled Rut på grund av blodförgiftning.
– Sjukhuset uppmanade oss att anmäla vården, tack och lov gjorde de rent henne och lade om såren sista veckan, säger Ruts son Stig-Arne.

Polisanmälde Ruts död 

Ulla anmälde vanvården till Socialstyrelsen och väntar på besked. Hon gjorde också en polisanmälan om vållande till kroppsskada, men den skrevs av omgående.
I dag ångrar Stig-Arne att han inte tog dit en utomstående läkare. Först efter en månad fick Rut träffa läkaren. Och den 17 augusti, dagen innan ambulanspersonalen beslutade att skicka henne till akuten, hade läkaren bedömt de infekterade såren utan att agera, säger Stig-Arne.
Under de dryga två månaderna som Rut bodde på Enskede nya servicehus försämrades hon dramatiskt. Hon gick ner i vikt och fick svåra sår, berättar Ulla och Stig-Arne.

Avföring i blöjan i timmar

– Vi var på dem hela tiden. Hon kunde ligga tre, fyra timmar med avföring i blöjan, vi sa att de måste lägga om såren och att hon behövde duscha. De var inte där 162 timmar, långt därifrån, säger Ulla.

 Foto: PO Sännås.

Jag har pratat med verksamhetschefen på servicehuset, Ann-Sophie Rudolph, som inte vill kommentera det enskilda ärendet, men hon säger att verksamheten granskas noga av stadsdelsförvaltningen.

”Inga bemanningsproblem”

– Jag vill inte diskutera ett enskilt ärende, men rent generellt kan jag säga att vi inte har några problem med bemanning. Vi har tillgång till läkare och hemsjukvården varje dag. Alla medicinska frågor går till vår medicinskt ansvariga sjuksköterska, säger hon.

 

Jag skulle bli skogstokig, ifall jag hade en äldre släkting på ett äldreboende som detta! Helt sjukt att dessa ställen finns i ett land som Sverige!

 

4 reaktioner till “Carema, vilken skamfläck

  1. Usch och fy! Stackars alla gamla människor som måste avsluta sitt liv på detta vis! När ska pengar sluta styra vad som är viktigt i landet? Vill de styrande själva ha en sådan ålderdom? Barn och gamla måste få kosta – allt annat är egentligen prio 2.
    Eva Th

  2. Ja, vad ska man säga, människor som endast är ute efter att tjäna storkovan, och därmed struntar i de äldre, behandlar dem som skräp, usch det är så hemskt, att man blir rädd, att inte visa någon respekt för dessa äldre som skapat vårat samhälle, är en skam och de människor som gör detta mot de äldre borde straffas hårt och skulle aldrig få arbeta med något som heter äldreomsorg eller vård,
    Min morfar hamnade på sjukhus i Finland där han bodde med min mormor, de gav honom mediciner på nätterna och ville binda fast honom under nätterna för att han inte skulle gå runt till andras rum, sa det.
    Han magrade otroligt mycket då han var på sjukhus, de gav honom mat, men ingen hjälpte honom att äta så då var deras förklaring att han inte var hungrig, han ville och kunde gå på toaletten själv, men vårdpersonalen hade satt på honom blöja, för att de ej hade tid, men varje gång vi kom dit,så fanns inte personalen någonstans förutom i personalrummet och fikade…usch, jag blev så arg och ledsen över att de behandlade min älskade morfar på ett sådant avskyvärt sätt, min morfar dog ensam på sitt rum på det äckliga sjukhuset, han blev 79 år och om han inte hade haft alzaimer så hade han fått vara hemma, min älskade, älskade morfar och tänker på alla dessa äldre, som behandlas som skräp, det är inte rätt och det är inte värdefullt, vi lever 2011, och förr i tiden så respekterade man de äldre och tog hand om dem, men nu verkar de som att man inte är vatten värd när man blir äldre…usch och fy..

  3. Konsekvenserna av privatiserad sjukvård… Det är ingen slump att borgare är sällsynta inom sjukvården…tror jag.

Kommentarsfunktionen är stängd.