Boven heter Moraxella catarrhalis!

Olivia och jag har besökt vår vårdcentral flera gånger under de senaste 2 månaderna. De har bara sagt att det är ”någon influensa med hosta och snuva” och att vi skulle vänta ut det. Jag vet inte om nonchaleringen beror på inkompetens eller dålig ekonomi på vårdcentralen.
När vi varit sjuka i två veckor ”tvingade” jag läkaren att ge remiss till laboratoriet för ett streptokocktest. Min gissning var sann. Vi hade streptokocker. Fick antibiotika för det och vi blev lite bättre. Men efter bara några dagar var vi jätte dåliga igen. Jag fick sitta på nedre våningen i soffan på nätterna. Det gick inte att ligga ner. Hostade så mycket att jag trodde jag skulle spy upp mina lungor. Hade också svårigheter med andningen. Efter det har jag alltså varit flera gånger hos min husläkare, men inget annat prov har tagits än ett crp test.
Förra torsdagen bestämde jag mig för att besöka öron-, näs-, och halsspecialisten Els-Mari Röste på Serafen (Hantverkargatan 2D). Hon kollade bihålorna och tog prover ångt in i näsan och i halsen. Jag fick också blåsa i en ”manick”. Resultatet var bedrövligt. Fick omedelbart medicin för bihåleinflammation och astma.
Provsvaren kom igår eftermiddag. Boven heter Moraxella catarrhalis! Sprids lätt på dagis. Moraxella är en bakterie som framför allt ger bihåleinflammation och öroninflammation. Den kan även i vissa fall vara orsak till lunginflammation. Troligen kan enstaka stämbandsinflammationer med heshet också orsakas av Moraxella. När det gäller lunginflammationer orsakas den av Moraxella framför allt hos dem som redan har någon annan sjukdom i lungorna, eller nedsatt immunförsvar. Sjukdomarna i lungorna kan vara kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) eller astma.

Medicinen, som förhoppningsvis skall bita på Moraxella

Hela familjen påbörjade igår medicinering med Spektramox. Om några dagar borde vi slippa hostan, snuvan och huvudvärken.
Skönt att  äntligen veta vad som är fel!

Kram,Linda

2 reaktioner till “Boven heter Moraxella catarrhalis!

  1. Hej Linda!

    Har nu precis samma problem som du men har inte hittat riktigt rätt i läkardjungeln, än… Jag lider verkligen med dig då jag ytterst förstår vad denna lilla bakterie kan ställa till med… Har också sprungit runt på olika vårdinrättningar det senaste halvåret (faktiskt) utan att få adekvat vård.. När jag sent om sider fick struphuvudinflammation så fick jag ställd diagnos.. Tyvärr så blev jag inte av med bakterien efter den antibiotika kur jag blev ordinerad utan sitter nu här igen och känner hur hostan och klumpen i svaljet är för dörren… Gick till din specialistläkarstation i hopp om att få just din läkare att undersöka mig men blev tilldelad en annan, vilken jag inte i skrivande stund, är varken bra eller dålig?? Förtroendet var väl sådär…. Men har lite nya uppslag, trots allt…. Hur gick det för dig/er – fungerade behandlingen och Spektramoxen?

    Mvh

    Alex 🙂

    1. Hej Alex! Förlåt att jag inte svarat dig tidigare! Spektramox hjälper garanterat…mot nästan alla bakterier. Å andra sidan så slår det ut immunförsvaret lite grann och man kan få andra förkylningar. Men…vi blev alla friska av just Spektramox. Rekommenderas! Kram,Linda

Kommentarsfunktionen är stängd.