Glad för bra recensioner i Finland.

Här en del av en svenskspråkig recension:
Linda Lampenius violin…
talade ett seriöst språk
Den andra strålande gästen var naturligtvis Lappträskbördiga Linda Lampenius. Kören har träffat rätt i valet av gästartist. Linda Lampenius inledde med Bachs Ave Maria och fortsatte med Panis Angelicus, en strof ur en julhymn arrangerad av C. Franck. Lindas violin talade sitt egna språk. På sin nyinspelade cd Angels står Linda med en Gagliano från 1781 i sin hand och samma violin spelade hon på i domkyrkan. I släkten Gagliano, från Neapel fanns 12 violinbyggare. Lindas violin är antagligen gjord av Fernando Gagliano.
Särskilt de lägre tonerna i violinen gav en kalla kårar längs ryggraden. De innehöll två århundraden av insikt i musikens språk. Linda Lampenius version av den svenska folklåtenKoppången, tonsatt av en Orsa spelman Per-Erik Moraeus (f. 1950), gick direkt i hjärtat på åhörarna. Texten i låten börjar med orden ”Här är stillhet och tystnad nu när marken färgats vit, från den gamla trygga kyrkan klingar sången ända hit”. Linda Lampenius kunde med sin Gagliano berätta just detta utan ett enda ord, endast violinen talade med pianoackompanjemang av Henrik Wikström.
En hjärtevarm final
Konsertens final utgjordes av Viking SmedsGiv mig ej glans ackompanjerad av Linda Lampenius.
Om någon kan konsten att förmedla innebörden i denna text så är det Viking Smeds. Hans textning och inlevelse lämnar ingen oberörd. Ett finstämt samarbete av Linda och Viking med åtföljande varma kramar. En röst från publiken kunde berätta att båda två kommer från byn Labby i Lappträsk.
Marianne Green
Linda Lampenius var en strålande konsertgäst. Marianne Green
Frida Lönnroos tog denna bild på konserten

🙂 Linda

En reaktion till “Glad för bra recensioner i Finland.

Kommentarsfunktionen är stängd.